15 лютага - Міжнародны дзень дзяцей, хворых на рак

Дзень дзяцей, хворых на рак (International Childhood Cancer Day), адзначаюць 15 лютага кожны год многія краіны планеты. Гэтая дата ўпершыню з'явілася ў календары ў 2001 годзе з ініцыятывы Сусветнай канфедэрацыі бацькоў дзяцей, хворых на рак (ICCCPO). Першы Міжнародны дзень быў праведзены 15 студзеня ў Люксембургу, аднак пазней было прынята рашэнне перанесці дату на месяц наперад. Сёння Дзень дзяцей, хворых на рак, праводзіцца больш чым у 40 краінах пад патранатам Міжнароднага таварыства дзіцячых анколагаў. Актуальнасць праблемы, якой прысвечана сённяшняя акцыя, на жаль, узрастае. Паводле медыцынскай статыстыкі, штогод у свеце каля 200 тысяч дзяцей захворваюць на рак, палова з іх памірае. Залогам паспяховага лячэння анкалагічных захворванняў лічыцца своечасовая дыягностыка. Калі хвароба выяўляецца на першай або другой стадыях, лячэнне часцяком вядзе да спрыяльнага зыходу. Аднак дзясятая частка выпадкаў рака выяўляецца толькі на трэцяй стадыі, а ў васьмі працэнтаў дзяцей яго дыягнастуюць толькі на чацвёртай стадыі. Складанасць заключаецца яшчэ і ў тым, што формаў анкалогіі вельмі шмат - каля 200, і хвароба можа пачацца практычна ў любым органе. Дзяцей часцей за ўсё дзівіць лейкамія, або рак крыві. У развітых краінах, дзе медыкі маюць неабходны дыягнастычным абсталяваннем, у цяперашні час здаравеюць трое з чатырох дзяцей, хворых на рак. У якія развіваюцца краінах сітуацыя супрацьлеглая. Менавіта ў такіх дзяржавах жыве 80 адсоткаў дзяцей з анкалагічнымі захворваннямі.

Супрацоўнікі "Карытас" заклікаюць сёння ўсіх неабыякавых людзей аказаць пасільную дапамогу: здаць кроў, зрабіць грашовы ўклад у адпаведныя фонды, правесці асветніцкую працу.