21 сакавіка - Міжнародны дзень чалавека з сіндромам Дауна

21 сакавіка адзначаюцца Міжнародны дзень чалавека з сіндромам Дауна (World Down Syndrome Day). Гэтая дата ўвайшла ў каляндар у 2005 годзе. Ініцыятыва належала ўдзельнікам VI сімпозіума, прысвечанага гэтай тэме. У 2011 годзе Генеральная Асамблея ААН абвясціла 21 сакавіка Сусветным днём людзей з сіндромам Дауна (рэзалюцыя №A / RES / 66/149). Генеральная Асамблея пастанавіла што гэты Дзень будзе адзначацца 21 сакавіка кожную год пачынаючы з 2012 года і прапанавала ўсім дзяржавам-сябрам, адпаведным арганізацыям сістэмы ААН і іншым міжнародным арганізацыям, а таксама грамадзянскай супольнасці, уключаючы няўрадавыя арганізацыі і прыватны сектар, належным чынам адзначаць Сусветны дзень людзей з сіндромам Дауна, з тым каб павышаць узровень інфармаванасці грамадскасці аб дадзеным захворванні. Сіндром Дауна з'яўляецца адной з формаў натуральна развіваецца прыроджанай геномной паталогіі, распаўсюджанай ва ўсіх рэгіёнах свету і часта вядучай да зменаў маторыкі, фізічных характарыстык і здароўя. Жыццёва важнае значэнне для росту і развіцця хворых мае адэкватны доступ да медыцынскага абслугоўвання, праграмах ранняга ўмяшання, а таксама правядзенне адпаведных даследаванняў.

Сама ж дата 21 сакавіка была абрана не выпадкова - гэта сімвалічнае абазначэнне самога сіндрому Дауна, прычынай якога з'яўляецца трысамія адной з храмасом: у чалавека, які пакутуе гэтым захворваннем, 21-я храмасома існуе ў трох копіях. У перакладзе на «мова календара» атрымалася 21-е чысло трэцяга месяца. Англійская лекар Джон Лэнгдон Даун (John Langdon Down, 1828-1896) у 1862 годзе першым апісаў сіндром, які атрымаў пасля яго імя, як форму псіхічнага захворвання. Сувязь паміж паходжаннем прыроджанага сіндрому і колькасцю храмасом выявіў ў 1959 годзе францускі генетык Жэром Лежен (Jérôme Lejeune, 1926-1994).